?

Hva gjør jeg med øresus og nedsatt hørsel?

Mann 20 . 12 Februar 2020
Spørsmål

Har slitt med 'øresus' og nedsatt hørsel i høyre øre i noen uker nå. Har opplevd lignende før men da har det bare vart i en dag på det meste. Det har hendt flere ganger at hørselen plutselig får normalt 'volum' igjen i noen sekunder, men så blir det lavere igjen. Mistenker at det er en trykkboble e.l. og at det ikke er en permanent hørselsskade, men nå begynner jeg å bli lei. Hva bør jeg gjøre?

Mann (20)
Legen svarer
Hei!

 

Blant de vanligste årsakene til det du opplever er redusert trykk-utligning i mellomøret, eller eventuelt lett væske i mellomøret. Det skjer gjerne i forbindelse med luftveisinfeksjoner der det oppstår nesetetthet og skyldes slim/irritasjon i slimhinner som blokkerer for øregangens utlufting. Oftest er dette helt selvbegrensende og går over en tid etter infeksjonen. Det gir ikke permanent hørselsskade, men det tar av og til litt tid før det går over. Er nesen tett og slimete kan det faktisk hjelpe med nesespray/skyll for ørets del også.

En annen årsak kan være ørevoks. Det gir også en "dottfølelse" i øret, og kan i noen tilfeller gi øresus. Ørevoks kan du fjerne selv, men du bør ikke bruke q-tips. Skal du gjøre et forsøk med å fjerne det for å se om det løser problemet anbefales det å følge oppskriften du ser her. De aller fleste fastlegekontor kan også hjelpe deg med å skylle ørene, men det anbefales å ha brukt olje i ørene slik det er beskrevet i linken ovenfor før du kommer innom for skylling. Det gjør at ørevoksen er løsere og lettere å få fjernet. 

Lett nedsatt hørsel og øresus kan også forekomme etter støyskader. Ung.no har tidligere skrevet om forholdsregler for støyskader i denne artikkelen. I praksis får du ikke gjort annet enn å vente og beskytte ørene i fremtid om høy lyd har vært en foranledning til at dette oppstod.

Alle disse tilstandene beskrevet ovenfor skal være smertefrie. Har du også smerter fra øret eller veldig kløe i øregang bør du la en lege se på øret ditt. Fortsetter det i uker videre etter at øreskyll er forsøkt kan det også være greit å la en lege ta en titt på det.

Håper det gav deg noen svar, lykke til!

Hilsen legen

Finner du ikke det du leter etter?